Vítejte
Zadali jste nesprávný nebo chybějící údaj

Pro vstup na tyto stránky musíte být starší než 18 let. Zadejte prosím rok svého narození a zemi pobytu.
 

Někteří lidé narozeni v tomto roce ještě nemusí být starší 18 let. Doplňte prosím den a měsíc svého narození.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.
 

Kovohutě Břidličná a jejich střet s profesionálním fotbalem

Jedním z klubů, který k fotbalovému projektu Gambrinus Kopeme za fotbal patří od jeho začátku, je Kovohutě Břidličná. Účastník krajského přeboru ze západního okraje Moravskoslezského kraje dokonce díky své aktivitě dosáhl na zápas prvoligovým celkem.

V březnu 2016 se Břidličná představila na hřišti tehdy prvoligové Jihlavy, kde sice prohrála s profesionály rozdílem třídy 2:16, ale výsledek nebyl pro hráče, trenéry ani funkcionáře klubu z Bruntálska důležitý.

"Pamatuji si, že to bylo neuvěřitelné. Navíc jsme měli trenéra, který po nás řval, že máme s nimi běhat. Ono to samozřejmě moc nešlo,“ vzpomíná s úsměvem jeden z hráčů Zdeněk Urbánek.

„Sice tři čtyři kluci, kteří s námi tehdy hráli, působili i ve třetí lize, ale tohle bylo úplně něco jiného. Tohle byl velký skok. Co bylo ale cenné, že jsme mohli nahlédnout do kuchyně prvoligových klubů. Alespoň jsme zjistili, jak vše funguje,“ dodává dnes čtyřicetiletý fotbalista s tím, že hráči navštívili kromě Jihlavy také zázemí Sigmy Olomouc nebo Slovácka.

Sám pak potvrzuje, že člověk aspoň pochopil, co za tím, být profesionálním fotbalistou, stojí. „Dostat se na takovou úroveň není jen tak. Já si ale myslím, že to ví každý. Na druhé straně – zadarmo nic nedostanete ani v okrese, všude musíte makat pro úspěch. To je v jakémkoli sportu, bez ohledu na úroveň,“ říká Zdeněk Urbánek.

Se zápasem v Jihlavě se mu ale pojí jedna historka. „No kromě toho trenéra si ještě vzpomínám, že tehdy dal jeden z našich gólů vedoucí týmu, kterému bylo padesát dva let. I když bylo jasné, že ho hráči soupeře nechali projít, tak tvrdí, že hráli normálně naplno a on jim dal gól. A to posloucháme dodnes, že skóroval v takovém věku proti ligovému týmu,“ směje se Urbánek, kterého jen mrzí, že takových projektů není víc.

„Kluby na okresní nebo krajské úrovni se nemají běžně možnost utkat s ligovým, jedině v poháru, a to se většině nepoštěstí. Ale třeba se dočkáme něčeho dalšího,“ uzavírá Zdeněk Urbánek.

Kromě zápasů Břidličná zažila i návštěvu jihlavských trenérů ve svém areálu, z čehož vzniklo následující video.

https://youtu.be/Dy-M_QnpC9w

Ostatní Příběhy klubu