Vítejte
Zadali jste nesprávný nebo chybějící údaj

Pro vstup na tyto stránky musíte být starší než 18 let. Zadejte prosím rok svého narození a zemi pobytu.
 

Někteří lidé narozeni v tomto roce ještě nemusí být starší 18 let. Doplňte prosím den a měsíc svého narození.

Tyto stránky používají cookies za účelem zkvalitňování služeb a analýzy návštěvnosti. Uvedením svého věku souhlasíte s užíváním cookies podle zásad uvedených v našich Podmínkách užití stránek.
 

Také v Mělčanech zvelebují klubové zázemí

Těžký úděl fotbalového klubu v maličké obci prožívá Sokol Mělčany. Fotbalisté ve vesničce na Brněnsku s necelými pěti sty obyvateli hrají III. třídu okresu Brno – venkov a k přežití jim pomáhá také projekt Kopeme za fotbal organizovaný společností Gambrinus. Díky aktivní účasti v něm se povedlo Mělčanům získat grant v hodnotě čtyřiceti tisíc korun na výměnu oken v šatnách.

„Peníze jsme potřebovali. Snažíme se zkvalitňovat prostředí. Nic jiného než zázemí se u nás moc zlepšovat nedá,“ ozřejmil místostarosta Sokola Roman Šalplachta.

V tomto ročníku se Mělčany projektu účastní znovu. „Jde o zajímavou možnost. Nějaké peníze nám taky hodí, když točíme pivo Gambrinus. Občas se díky tomu povede získat sud piva zdarma. Dostali jsme od Gambrinusu rovněž sadu dresů, které využíváme. Jsme rádi, že jsme se do projektu přihlásili,“ poznamenal Šalprojektu plachta.

V Mělčanech už si taky stačili naplánovat, na co využijí případné další peníze z projektu. „Na ochranné sítě za brankami. Současné máme dost roztrhané a rozhodně nejde o levnou záležitost. Sami si je těžko můžeme dovolit,“ popsal Šalplachta. Účast v projektu doporučuje i dalším klubů. „Vyplatilo se nám to,“ pronesl.

Fotbalisté Mělčan bojují s problémem, který souží mnoho klubů v menších obcích. Potýkají se s akutním nedostatkem mladých. Dokonce se jim nedaří sestavit mládežnický výběr. „V začátcích jsme mládežnické celky měli, ale teď hrají jen muži. Celkově v obci moc mladých není, vždyť u nás žije dohromady necelá pětistovka lidí. Dokonce se už několik let ani nekonaly hody. Uspořádají se pouze v případě, že se povede sehnat stárky, což není v místních podmínkách jednoduché,“ líčil Šalplachta.

Právě Sokol sdružující také volejbalisty patří mezi důležité vesnické spolky udržující společenský život v obci. „Dvakrát ročně pořádáme zábavu,“ popsal místostarosta mělčanského Sokola.

V obci už pamatují horší i lepší časy. Ve třicetileté historii Sokol nahlédl jak do nejvyšší, tak nejnižší okresní soutěže. V suterénu ve IV. třídě hrával Sokol ještě v předminulé sezoně, teď nastupuje druhý ročník po sobě o patro výš. „Protože nemáme mládež, slepujeme tým i díky klukům z jiných vesnic,“ vysvětlil Šalplachta. I proto jsou v Mělčanech rádi za každou pomoc, zejména tu z projektu Kopeme za fotbal.

Ostatní Příběhy klubu